De ce mancam mucenici ?

Cu multe secole in urma, pe vremea unui crud imparat roman, traiau 40 de soldati care credeau in Hristos. Cand a aflat ca sunt crestini, imparatul s-a maniat si i-a aruncat in temnita, spunadu-le ca vor fi condamnati la moarte, daca nu renunta la credinta lor.

Vazand ca nu reuseste asa, a dat porunca sa fie azvarliti cu totii in apa inghetata a unui lac din apropiere, ca sa moara inghetati de frig, caci era iarna grea, iar pe mal sa pazeasca soldati inarmati, ca nu cumva vreunul sa iasa din apa. Dar mari minuni s-au intamplat in acea noapte; apa lacului s-a incalzit singura, iar din cer raze de lumina s-au pogorat peste cei 40 de martiri. Unul singur a cedat ispitei si a iesit din apa, dar cum a ajuns pe mal, a cazut mort, ca o pedeapsa ca nu a crezut si nu a marturisit pana la capat, impresionat de tot ce vedea, un soldat roman de pe mal, care ii pazea, a devenit si el crestin si, lasandu-si armele, a intrat in apa, in locul celui care tocmai iesiste.

Crudul imparat, uimit, i-a gasit a doua zi in viata si, plin de ura, a dat porunca sa fie toti scosi din apa si omorati pe loc. Aceasta este, pe scurt, povestea celor 40 de mucenici, care sunt pentru noi un exemplu deosebit de credinta, de marturisire, dar mai ales de unire. Au trait impreuna, s-au rugat impreuna, au suferit si au murit impreuna.

Incepand de atunci, toti crestinii le cinstesc amintirea, sarbatorindu-i pe 9 martie. In memoria lor, romanii au un obicei frumos si … delicos: gatesc mucenici sau macinici sau sfintisori. Ei sunt facuti din aluat, in forma cifrei 8, care reprezinta infinitul, adica dragostea si credinta fara margini, dar si viata vesnica, cea fara de sfarsit. Cifra 8 mai simbolizeaza, foarte stilizat, corpul uman. Mucenicii se fierb in apa, aceasta simbolizand lacul unde au fost tinuti cei 40 de sfinti martiri. Se mai pune miere si multa nuca, mierea simbolizand dulceata si placerea vietii de apoi, iar nucile fiind foarte hranitoare si sanatoase. In Moldova, mucenicii au forma unor covrigi mari, pufosi, ce se ung cu miere, imediat ce se scot din cuptor.

De fiecare data cand savuram delociosii mucenici, sa ne amintim de jertfa celor 40 de sfinti, de exemplu si de dragostea lor, care i-a tinut laolalta. Sa ne dorim din suflet sa fim si noi asemenea lor: plini de credinta si unuti!

„Ceata sfanta… v-ati izbavit de iarna suferintei, … ati dobandit caldura Raiului, … din intunetic ati iesit la lumina, … pentru voi s-a aratat puterea Duhului Sfant, … ceata prealuminata a Mucenicilor!” – Acatistul Sfintilor 40 de Mucenici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *