Ce reprezinta coliva ?

Pentru crestini, cel mai important lucru este mantuirea, viata vesnica. Adevaratul crestin nu este egoist, nu cauta doar mantuirea lui. El se roaga si pentru ceilalti si face tot ce poate intru mantuirea lor. Chiar si cei care nu mai sunt printre noi, care au murit, sunt pomeniti la slujbe si in rugaciuni.

Coliva reprezinta dragostea si rugaciunile noastre pentru cei diparuti. Ea este facuta din boabe de grau, pe care Domnul Iisus Hristos le-a infatisat ca simboluri ale invierii. Bobul de grau se ingraopa in pamant, dar din el rasare o noua planta, o noua viata. Pentru cei adormiti este vorba de viata de dupa moarte, cea vesnica.

La romani, graul este sfant, deoarece din el se face alimentul de baza, painea. „Painea mortilor” este coliva si se imparte intru pomenirea lor. In coliva se mai pune si miere. Aceasta reprezinta dulceata vietii vesnice, de care ne rugam sa aibe parta sufletele mortilor. Impartind coliva, rugandu-ne si aprinzand lumanari, ducem mai departe amintirea celor adormiti si ajumgem la iertarea pacatelor si la odihna sufletelor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *