De ce arde tamaia ?

Aceasta este o rasina, obtinuta din scoarta unor arbori exotici. Prin ardere, degaje un fum cu miros placut si aromat. Avand un parfum puternic, dar in acelasi timp suav si discret, tamaia e des folosita in cadrul slujbelor din biserica, de catre preoti, dar si in casele credinciosilor, de catre credinciosi. Camerele in care locuim si toate lucrurile din ele se sfintesc prin tramaiere sau prin stropire cu aghiasma, cu apa sfintita.

Tamaia a fost mereu folosita de preoti in tipul slujbelor, de accea, la nasterea Mantuitorului, prin darurile aduse de magi pentru Prunc, se afla si tamaie, simbolizand recunoasterea a lui Iisus Hristos ca Dumnezeu.

Tamaia, ca si lumanarea, simbolizeaza totodata si puterea jertfei, iar prezenta ei alunga spiritele rele. Se ard cateva bucatele de tamaie in cadelnita sau in catuie.

„Tamaia, prin fumul si miearma ei, subliniaza frumuseaza slujbelor, creaza o atmosfera de sfintenie, ca un dar, ca o jertfa … fumul ei imbalsamand locul si creand o atmosfera de reculegere, prielnica pentru rugaciune si indepartarea duhurilor rele.” (preot profesor Ene Braniste, „Dictionar enciclopedic de cunostinte religioase”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *