Cum ne facem cruce ?

Crestinii se inchina pentru ca astfel harul lui Dumnezeu se pogoara asupra lor, in chip tainic, intarindu-i sufleteste.A-ti face cruce este, in sine, o rugaciune scurta si simpla, la indemana oricui. Dar a-ti face cruce nu inseamna executarea automata a unui gest.

Cand te inchini, incearca pentru o clipa sa-ti linisteti sufletul si cugetul, sa fii serios si impacat si sa spui in gand „Doamne ajuta!”.Crucea se face drept si fara graba.

Varfurile primelor 3 degete se tin impreunate, simbolizandu-L pe Dumnezeu, adica Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Celelalte 2 degete sunt tot impreuna, dar stranse, simbolizand pe Adam si Eva, care se inchina Sfintei Treimi. Cu alte cuvinte, atunci cand crestinul isi face cruce, marturiseste credinta in Dumnezeu, faptul ca I se inchina Domnului, multumindu-I si cerandu-I ajutor.

Acest gest sfant este o ruga puternica pe care Dumnezeu o vede.Crestinul isi face des cruce: cand se roaga, cand trece prin fata unei biserici sau a unei troite, cand aude clopotul sau toaca bisericii anuntand inceperea slujbei, cand il ameninta o primejdie sau cand se sperie de ceva si vrea sa fie ocrotit de puterea Celui Preainalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *