Ce este si unde se afla Muntele Athos ?

Sfantul munte Athos este cea mai importanta lavra crestina (adica un loc unde se gasesc mai multe manastiri, departe de orase si viata agitata, unde calugarii traiesc in liniste, muncind si rugandu-se fara incetare).

Muntele Athos este o peninsula din Nord-Estul Greciei, un masiv muntos, unde se gasesc mai multe manastiri ortodoxe. peninsula are o lungime de 60 Km, iar varful cel mai inalt al muntelui Athos ajunge la 2030 m. Peisajul este de o frumusete rara: stancile greu accesibile iti amintesc parca de „drumul” greu spre cer, spre cele sfinte; linistea si albastrul cerului iti umplu inima si te indeamna la rugaciune, iar in departare, cerul parca se uneste cu marea.

„O atmosfera nemaintalnita de liniste, de tacere si sfintenie.” Singurele asezari din sfantul Munte Athos sunt manastirile. Aici se pastreazxa cu mare cinste, sfinte moaste si icoane facatoare de minuni, dar si opere de arta de mare valoare: fresce, mozaicuri, icoane, manuscrise, carti rare etc.

Athosul este un loc sfant intemeiat si ocrotit permanent de Maica Domnului. Calugarii de aici duc o viata sipla si smerita, rugandu-se permanent pentru mantuirea lor si a lumii intregi.

In urma cu 700 de ani, aici se gaseau 300 de manastiri si schituri, care au fost greu incercate de necazuri si ispite: navalitori si hoti, pirati si dusmani de tot felul. Bunul Dumnezeu a ocrotit insa, acest loc sfant si bine placut inaintea lui, iar astazi gasim aici 21 de manastiri mari, bine carmuite, adevarate comori de mare pret pentru credinta si arta crestina: Vatopedu, Xiropotamu, Zografu, Prodromul (care este manastirea romaneasca de la Sfnatul munte) si altele.

Dealungul veacurilor, domnitorii romani din Moldova si Tara Romaneasca au ajutat foarte mult manastirile din sfantul munte Athos. Cuviosul Stefan cel Mare, Sfantul Constantin Brancoveanu, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Alexandru Lapusneanu, Vlaicu Voda, Matei Basarab, Vasile Lupu si multi alti domnitori romani au ajutat bisericile ortodoxe si crendiciosi de la Athos si din alte tari, construind si renovand bisericile si trimitand permanent carti, obiecte de cult, vesminte, bani si tot ce mai era nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *