Citate despre educarea crestina

„Educarea copiilor in duhul sanatatii duhovnicesti si sufletesti reale, nu aparente, in duhul adevaratei cucernicii este cu neputinta fara credinta in Domnul Iisus Hristos si fara ajutorul lui Dumnezeu. Numai prin harul lui Dumnezeu sufletul omului se curateste, se lumineaza si se intelepteste. Iar fara har el nu numai ca nu-i in stare sa se desavarseasca, ci nici nu poate sa realizeze intregul tragism al nenorocitei sale stari.” (Dr. Dimitri Avdeev)

„Educatia este ceea ce mai ramane, cand tot ce se invata la scoala se uita.” (Emerson)

„Educatia este un proces complex, la care participa si trupul, si sufletul si al carei scop este desavarsirea in vederea mantuirii. Asemenea educatiei profane, educatia crestina urmareste o dezvoltare armonioasa a puterilor trupesti si sufletesti in vederea unei vieti corecte si rationale aici, pe pamant Din acest punct de vedere e aproape coincidenta intre filocalia crestina si kalokagathia elenica. Dar, spre deosebire de educatia profana, cea crestina vrea sa puna la dispozitia celui educat scara de suire pana la Dumnezeu, izvorul insusi al desavarsirii si desavarsirea insasi. Educatia crestina vizeaza imparatia cerurilor si viata vesnica. De aceea ea aduna, uneste si topeste ca intr-un singur creuzet toate elementele unei educatii complete: religioase, intelectuale, morale, sociale, tehnice.” (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

„Educatia nu este ceea ce ai memorat, nici macar cat stii. Este capacitatea de a diferentia intre ceea ce stii si ceea ce nu stii.” (Anatole France)

„In crestinism, masura omului desavarsit nu e cel varstnic, ci copilul. Nu pruncul trebuie sa fie ca noi, ci noi trebuie sa fim ca pruncii. Aceasta masura a religiozitatii, pe care ne-o da Iisus Hristos, pare bizara pentru felul nostru obisnuit de a judeca, fiindca noi confundam cultura cu religia. In cultura, care e un fenomen omenesc progresiv, o acumulare necontenita de idei si de cunostinte noi, copilul nu poate sa fie masura noastra. El e un fermecator ignorant, pe care trebuie sa-l ridicam treptat la nivelul nostru de instructie. Procesul religios insa se petrece invers fata de procesul cultural. Ce reprezinta din punct de vedere mistic copilul nou nascut in aceasta lume si renascut prin baia tainica si sacramentala a Botezului? El reprezinta insasi simplitatea si puritatea absoluta in felul ei. Fragezimea naturii lui neatinsa inca de arsita patimilor din lume, virginitatea, spiritul lui care inca nu cunoaste raul, neprihana de crin a inimii lui fac din aceasta fiinta un inger in trup, destinat parca numai zambetului si bucuriei fara sfarsit.” (Nichifor Crainic)

„Lung e drumul prin invataturi, scurt si neted prin pilde!”” (Seneca)

„Nu neglijati sa va rugati neincetat pentru puritatea sufletelor copiilor vostri. Cereti protejarea lor din partea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si a ingerului lor pazitor, inaltand catre acestia in fiecare zi rugaciuni fierbinti. Parintilor, va spun din nou: „Nu uitati ca, asa cum ne-a spus Domnul, marele prieten al copiilor, fericiti sunt cei curati cu inima””. (Matei 5,8)

„Spuneti: „Te rog!”, astfel respectati libertatea celorlalti. Spuneti: „Multumesc!”, recunoscand astfel ca sunteti dependent de altii.” (Donald McCullough)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *