Ce inseamna Amin ?

Stiti foarte bine ca in timpul slujbelor sau atunci cand cineva se roaga, se spune la sfarsit „Amin”, cuvant care apare des in Biblie. In limba ebraica, adica in limba veche in care a fost scris Vechiul Testament, „amin” inseamna „asa sa fie” sau „adevarat”.

Chiar Mantuitorul foloseste acest cuvant, pentru a intari cele spuse. De aceea este o formula solemna, pe care o rostim de mai multe ori in timpul slujbelor sau la sfarsitul unei rugaciuni pentru a intari ce am spus, intru adevar si sfintenie.

La biserica, toti credinciosii raspund „amin” la rugaciunile inaltate de preot. Iar atunci cand noi ne rugam, spunand in incheiere „amin”, aratam fagaduinta si seriozitatea celor rostite, dar si dorinta noastra ca Dumnezeu sa ne implineasca rugaciunile.

De asemenea, alt cuvant folosit deseori la slujbe si in rugaciuni este „Aleluia”, care inseamna „laudati-L pe Domnul” sau „slaviti-L pe Dumnezeu!”, formula sacra spusa in semn de cinstire si slava a Celui de Sus.

„Aleluia! Laudati pe Domnul ca este bun, ca in veac este mila Lui!” – Psalmul 105, 1

„Daruieste-ne Doamne, de acum pana la sfarsitul vietii sa ne iubim si sa ne cinstim unii pe altii! Amin!” – Rugaciune ortodoxa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *