Credinte populare

În cultura populara traditionala, obiceiurile formeaza un capitol important, fiindca întreaga viata a omului, munca lui din timpul anului si diferitele lui ocupatii, relatiile cu semenii si cu întruchiparile mitologice erau întretesute cu obiceiuri. În folclorul nostru, unele obiceiuri au pastrat pîna astazi forme ample de desfasurare, în care vechile rituri se îmbina cu acte ceremoniale, cu manifestari spectaculoase. Ele sînt adevarate sarbatori populare bogate în cîntece, dansuri poezie si acte mimice si dramatice. La aceste sarbatori contribuie toate domeniile folclorului si chiar unele domenii ale artelor populare plastice, de exemplu costumul si diferitele obiecte de recuzita.

Oralitatea, calea principala de transmitere a obiceiurilor, datinilor, descântecelor, are avantajul de a conserva esentialul, strict utilul pentru nasterea, conservarea si perfectionarea vietii, inclusiv necesitatile de comunicatie între oameni. Este în afara de orice îndoiala ca, traditia orala este o garantie mai sigura pentru pastrarea identica a textului original decât transcrierea si retranscrierea manuscriselor, care a dat loc la atâtea greseli în operele autorilor greci si latini.

Multe din credintele si obiceiurile populare românesti provin, fara îndoiala, dintr-un substrat traco-getic. Exemple se gasesc în folclorul obiceiurilor, traditiilor si ritualurilor agrare legate de diferite momente ale anului sau de fenomene ale naturii. Astfel sunt riturile magice pentru invocarea ploii, a fecunditatii vitelor, a fertilitatii ogoarelor, persistând pâna de curând în unele regiuni ale tarii: Sângeorzul, Plugarul, Paparudele, Dragaica s.a.

oltenia.xhost.ro/credinte.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *