Maica Domnului
Mântuirea este darul lui Dumnezeu (Efeseni 2,8)
Cruce si floare
Meniu
  • Home
  • Cuvinte de folos
  • Resurse crestine
  • Ore pe clase
  • Forum
  • Chat
  • Conditii
  • Contact

Info utilizator
Utilizator:
Parola:
Creare contRecuperare parola

Forum Info
Subiecte:11
Postari:42
Subiecte/Postari:26 %
Exista viata dupa moarte?
Ultima postare by Viorel
pe 25/09/2014 18:36:26
Care este de fapt scopul vietii?
Ultima postare by todo
pe 22/08/2009 20:54:23
Iadul exista
Ultima postare by administrator
pe 28/02/2009 16:51:45

Newsletter
Doriti sa primiti stirile zilnic?
Abonati-va!Servicii online

EDUCATIA COPIILOR

Filosoful Diogene 1-a lovit pe tatăl unui copil, pentru că cel mic spunea cuvinte urâte în fata sa. Pentru care motiv? Pentru că tatăl nu îsi educase în mod corespunzător fiul.

Ati văzut asadar, că părintii sunt responsabili mai ales în fata lui Dumnezeu pentru copiii lor.

Dacă într-o grădină frumoasă se poate vedea un copac sălbatic si neîngrijit, nimeni nu se va gândi să condamne copacul în sine. Cu totii se vor gândi că responsabilitatea apartine grădinarului, care 1-a lăsat să crească si să se dezvolte în acest fel. În acelasi mod sunt responsabili si părintii, pentru neghina semănată în inimile copiilor lor!

Gânditi-vă asadar la această responsabilitate, si nu stati în calea apropierii copiilor vostri de Dumnezeu, prin neglijentă sau printr-o atitudine gresită. Aveti obligatia să îi conduceti către Mântuitorul, Care îi cheamă lângă Dânsul si vă spune: "Lăsati copiii să vină la Mine si nu-i opriti ... " (Marcu 10,14).

Toti parintii trebuie sa-si creasca copiii pen¬tru Dumnezeu. (Sfantul Ioan Gura de Aur
Data: 07/11/2018
Viorel24/12/2018 17.42.44
Calauziri pentru cresterea si educarea
ortodoxa a copiilor

de IRINEU - EPISCOP DE ECATERINBURG SI IRBITK


PROLOG

Fara nici o îndoiala, tineretul de astazi trece printr-o serioasa criza. Iar pentru acesta nu este eI însusi responsabil. Cea mai mare parte de vina ne apartine noua, celor mari -- parinti, învatatori, clerici, îndrumatori duhovnicesti. Ne-am pierdut noi însine orientarea duhovniceasca si, cum era de asteptat, am pierdut si adevarata, ''dupa Dumnezeu'', educatie a copiilor nostri.

Rolul parintilor si al caminului familial este determinant pentru vârsta copilariei si a adolescentei. El trebuie sa fie prin excelenta un rol educational. Lucrarea pedagogica corecta si înteleapta a parintilor asupra sufletelor copiilor, înca de la cea mai frageda vârsta, trebuie sa puna bazele unei vieti întru Hristos, a singurei cai viabile si adevarate, pe care nici o furtuna a vârstei tinere sau adulte nu o va mai putea clatina. Acest mare adevar este pus în evidenta în cartea de fata.

Scriitorul celor zece omilii pedagogice catre parinti, ce sunt cuprinse aici, este episcopul rus Irineu, pastorul eparhiei de Ecaterinburg si Irbitk, care a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Cuprinsul acestor minunate cuvântari este foarte bogat în observatii psihologice si pedagogice si constituie un ghid pretios pentru delicata lucrare educationala a parintilor. Scriitorul se dovedeste a fi un foarte bun cunoscator al problemelor de educatie, un fin psiholog si pedagog. Modul sau de expunere este simplu si popular, astfel îtncât poate fi urmarit de oricine. Si cu mare surpriza se poate constata ca, desi sunt scrise cu aproape o suta de ani în urma, aceste omilii nu si-au pierdut nicidecum actualitatea. Ele ramân permanent valabile, dat fiind ca sunt in-spirate si întemeiate pe învatatura si sfaturile Dom-nului. De altfel, problemele vârstei tinere au ramas aceleasi, indiferent de scurgerea timpului si de schimbarea epocilor istorice.

Cele zece omilii pedagogice fac parte din lucrarea ''Invatatura Iui Irineu, episcopul de Ecaterinburg'', care a fost editata în anul 1901 în orasul cu acelasi nume. Din aceasta le-am tradus în greceste si le-am editat cu mici modificari. La sfârsit, în adaugiri, am expus si un text foarte instructiv si placut, care le ofera parintilor câteva exemple despre ce nu trebuie sa faca, pentru a nu contribui ei însisi la distrugerea caracterului copiilor lor!

Gravurile care însotesc textul provin din diverse reviste rusesti editate în secolul trecut.

Intâlnim aici vesnica si unica învatatura pedagogica a Evangheliei, care ramâne peste veacuri net superioara sistemelor pedagogice omenesti aride si confuze.

Daruim aceasta pretioasa Samânta a pedagogiei crestine, care este cuprinsa în omiliile de fata, tuturor parintilor crestini si educatorilor, în dorinta ca ea sa rodeasca însutit în cadrul fiecarei familii.Inapoi

Cautare
Nume
Sectie

Spatiu publicitar

Promo

Unde considerati ca este mai indicat sa se desfasoare orele de religie pentru a fi mai atractive ?
 In cabinete de religie
 In orice fel de clasa
 In biserica
 In alte locatii
 Nu ma intereseaza
 Nu ma pot pronunta
 Nu stiu
    

© Copyright. 2020 All rights reserved
Promo
^ Top